Kaksitasouomat on kaivettu

Uutinen 9.11.2020 klo 16.00
Kaksitasouoman_kaivuu
Kaksitasouomaa kaivetaan kesäkuun alussa Uuhikonojalla. Osalle uomaa tulvatasanne tehtiin vain toiselle puolelle uomaa mutta leveämpänä. © Sari Väisänen
Kesäkuussa 2020 alkoivat viimein kaksitasouomien kaivuut Uuhikonojalla, ja ne saatiin päätökseen lokakuussa. Alun perin kaksitasouomien kaivuut ja muiden kasvittuneiden uomien perkaukset piti toteuttaa talvella 2019-20, mutta maa oli niin sula, että peltojen pelättiin tiivistyvän painavien koneiden alla.

Kaksitasouomissa on tulvapenkereet kiintoaineksen ja ravinteiden pidättämiseen. Osalle uomaa tulvatasanne tehtiin molemmin puolin uomaa, osalle vain toiselle puolelle uomaa mutta leveämpänä.

Kaivuusta tulleet maamassat levitettiin viljelijöiden pelloille tai tarvittaessa muualle lähistölle odottamaan kuivumista.

Alueelle tehtiin myös laskeutusallas, johon osa maa-aineksesta laskeutuu ennen veden matkaa eteenpäin vesistöön.

Katso videolta, miten kaksitasouomat kaivettiin. Videolta näkyy myös selvästi, miten uoman tummempi ja sameampi vesi on laskeutumisaltaan jälkeen kirkkaampaa. Altaan ympäristön kasvit tarjoavat runsaan kattauksen lukuisille perhosille ja kimalaisille.

Video kaksitasouoman kaivuusta    


  • Tulosta sivu